Dziś kolejna część z serii o przysmakach Jordanii. Poprzednią możecie znaleźć tutaj.
Oczywiście większość przepisów będzie się różnić nieco od tych tradycyjnych.
Skoro o jordańskiej kuchni mowa, to nie sposób nie zacząć od narodowej potrawy.
Mansaf
Potrawa ta to ryż podawany na cienkim, pergaminowym chlebie wraz z gotowaną i obsmażoną jagnięciną lub kurczakiem polanym śmietaną.
Przepis: <klik>
Popularna nauka |
Kofte
Kofte to grilowane kiełbaski. Mięso jest mielone i dobrze przyprawione.
Przepis: <klik>
Wikiwand |
Kibba naja
Kibba naja to surowa zmielona baranina podawana z grubo tartą pszenicą. Jest to odpowiednik polskiego tatara.
Przepis: <klik>
Borderless Cooking/Just a bunch of good, and some not so good, culinary adventures. |
Maqlubba
Gotowany na parze ryż z kawałkami podsmażonego mięsa i pomidora.
Przepis: <klik>
Zdjęcia Stockowe: Fotografia Stockowa, Darmowe Zdjęcia I Ilustracje |
Shawarma
Składa się ze skrawków mięsa okrawanych z rożna.
Przepis: <klik>
Słodka strona |
Falafel
Falafel to kulki z ciecierzycy, smażone na oleju.
Przepis: <klik>
YouTube |
W Jordanii do każdego dania podawany jest chleb. Do wyboru są trzy rodzaje.
Pita
Jest to chleb z Turcji.
Co ciekawe, gotową już pitę można kupić w polskich sklepach. Potem wystarczy ją włożyć do mikrofali na odpowiedni czas podany na opakowaniu-i gotowe! :)
Przepis: <klik>
Dokładnie w taki sam sposób jak pitę przygotowuje się arabski ajsz (płaskie bochenki) czy ajsz bi zaatar, czyli chleb z ziołami i tymiankiem. Robimy tylko odpowiedni kształt albo-jak w drugim przypadku-dodajemy odpowiednie składniki.
W ostatniej części poznamy przykłady deserów oraz rodzaje napojów.
Źródło: Veturo, Wakacje.pl, Wikipedia
Jadłam kiedyś ajsz, jest przepyszny :)
OdpowiedzUsuńMaqulubba wyglda smacznie ;). A falafele uwielbiam!
OdpowiedzUsuń