15 października

Jordańska kuchnia. Dania główne

Witajcie!

Dziś kolejna część z serii o przysmakach Jordanii. Poprzednią możecie znaleźć tutaj.


Oczywiście większość przepisów będzie się różnić nieco od tych tradycyjnych.

Skoro o jordańskiej kuchni mowa, to nie sposób nie zacząć od narodowej potrawy.


Mansaf

Potrawa ta to ryż podawany na cienkim, pergaminowym chlebie wraz z gotowaną i obsmażoną jagnięciną lub kurczakiem polanym śmietaną.

Przepis: <klik>

Popularna nauka


Kofte

Kofte to grilowane kiełbaski. Mięso jest mielone i dobrze przyprawione.

Przepis: <klik>

Wikiwand


Kibba naja 

Kibba naja to surowa zmielona baranina podawana z grubo tartą pszenicą. Jest to odpowiednik polskiego tatara.

Przepis: <klik>

Borderless Cooking/Just a bunch of good, and some not so good, culinary adventures.

Maqlubba

Gotowany na parze ryż z kawałkami podsmażonego mięsa i pomidora.

Przepis: <klik>

Zdjęcia Stockowe: Fotografia Stockowa, Darmowe Zdjęcia I Ilustracje


Shawarma

Składa się ze skrawków mięsa okrawanych  z rożna.

Przepis: <klik>

Słodka strona

Falafel

Falafel to kulki z ciecierzycy, smażone na oleju.

Przepis: <klik>

YouTube

W Jordanii do każdego dania podawany jest chleb. Do wyboru są trzy rodzaje.

Pita

Jest to chleb z Turcji. 

Co ciekawe, gotową już pitę można kupić w polskich sklepach. Potem wystarczy ją włożyć do mikrofali na odpowiedni czas podany na opakowaniu-i gotowe! :)

Przepis: <klik>

Pinterest

Dokładnie w taki sam sposób jak pitę przygotowuje się arabski ajsz (płaskie bochenki) czy ajsz bi zaatar, czyli chleb z ziołami i tymiankiem. Robimy tylko odpowiedni kształt albo-jak w drugim przypadku-dodajemy odpowiednie składniki.





W ostatniej części poznamy przykłady deserów oraz rodzaje napojów.




Źródło: Veturo, Wakacje.pl, Wikipedia

2 komentarze:

Copyright © 2016 Królowa Rania , Blogger