Całość cyklu nazwałam "Jordańska kuchnia".
W celu wyjaśnienia: chciałam tutaj zamieścić również przepisy, jednak prawa autorskie uniemożliwiły mi to.
Jordańska kuchnia jest typową kuchnią Bliskiego Wschodu, to połączenie kuchni arabskiej i tureckiej. Podobnie jak w innych arabskich krajach, tak i w Jordanii obowiązuje rytualne spożywanie posiłku i picie napojów.
Zazwyczaj każdy posiłek rozpoczyna się od mezze, czyli przystawek. Są to dania zarówno na zimno, jak i na ciepło.
Poniżej prezentuję przykłady przystawek, link do przepisu oraz zdjęcie.
Paszteciki z mielonej baraniny i pszenicy
Przepis: <klik>
smacznie mi |
Hummus
Hummus to pasta z ciecierzycy, pomieszana z cytryną i czosnkiem
Przepis: <klik>
dobra-rada.pl - Portal ekspertów |
Baba ghanudż, zwana też mutabal
To kolejna arabska pasta. Składa się z bakłażanów, pomidorów i cebuli, a czasami także z granatów.
Przepis: <klik>
Jadłonomia . wegańskie przepisy nie tylko dla wegan |
Fatayer
Są to ciastka, nadziewane szpinakiem, mielonym mięsem albo twarogiem
Przepis: <klik>
Arabskie smaki i aromaty |
Kibda
Kibda jest drobiową wątróbką, która jest smażona z czosnkiem lub cytryną. Wszystko to powinno mieć konsystencję pasztetu.
Przepisu nie znalazłam, ale jest on bardzo prosty. Najpierw smażymy wątróbkę z czosnkiem lub cytryną, a potem wrzucamy do miksera i robi pasztet.
Chili, Czosnek i Oliwa / blog kulinarny |
W skład przystawek w Jordanii wchodzą także sałatki.
Lubja
Składa się z fasoli, pomidorów, cebuli oraz czosnku
Przepis nieco inny od oryginału: <klik>
Wikipedia |
Szinklisz
Sałatka z pokruszonego, ostrego sera, cebuli i pomidorków
Faltus
Sałatka z grubo tartej pszenicy, pietruszki, pomidorów. dodatkowo można dodać sezam, cytrynę i czosnek.
Podaje się ją z chrupiącymi grzankami.
Wszystkie sałatki polegają na wymieszaniu podanych składników. Ilość składników według własnego uznania.
Na koniec ciekawostka. Wszystkie przystawki mogą też posłużyć jako dania główne. Dzieje się tak dlatego, że są one podawane w dużych ilościach. Warto zdecydować już wcześniej, czy podamy mniej przystawek, czy zrezygnujemy z dań głównych, o których już w następnym poście z serii "Jordańska kuchnia".
Źródło: Veturo, Wakacje.pl
Świetny i bardzo pomysłowy post! ;)
OdpowiedzUsuńAż zgłodniałam :D Wszystko wygląda apetycznie, a najchętniej spróbowałabym Baba ghanudż :)
OdpowiedzUsuńWidzę, że mój pomysł został zrealizowany! Dziękuję!
OdpowiedzUsuńFatayer bym zjadła! Musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuń