23 września

Jordańska kuchnia. Przystawki

Dziś na prośbę jednej z Czytelniczek stworzyłam pierwszą część notki o jordańskiej kuchni.

Całość cyklu nazwałam "Jordańska kuchnia".



W celu wyjaśnienia: chciałam tutaj zamieścić również przepisy, jednak prawa autorskie uniemożliwiły mi to.

Jordańska kuchnia jest typową kuchnią Bliskiego Wschodu, to połączenie kuchni arabskiej i tureckiej. Podobnie jak w innych arabskich krajach, tak i w Jordanii obowiązuje rytualne spożywanie posiłku i picie napojów.


Zazwyczaj każdy posiłek rozpoczyna się od mezze, czyli przystawek. Są to dania zarówno na zimno, jak i na ciepło.

Poniżej prezentuję przykłady przystawek, link do przepisu oraz zdjęcie.


Paszteciki z mielonej baraniny i pszenicy

Przepis: <klik>

smacznie mi


Hummus

Hummus to pasta z ciecierzycy, pomieszana z cytryną i czosnkiem

Przepis: <klik>

dobra-rada.pl - Portal ekspertów


Baba ghanudż, zwana też mutabal

To kolejna arabska pasta. Składa się z bakłażanów, pomidorów i cebuli, a czasami także z granatów.

Przepis: <klik>


Jadłonomia . wegańskie przepisy nie tylko dla wegan



Fatayer

Są to ciastka, nadziewane szpinakiem, mielonym mięsem albo twarogiem


Przepis: <klik>

Arabskie smaki i aromaty


Kibda

Kibda jest drobiową wątróbką, która jest smażona z czosnkiem lub cytryną. Wszystko to powinno mieć konsystencję pasztetu.

Przepisu nie znalazłam, ale jest on bardzo prosty. Najpierw smażymy wątróbkę z czosnkiem lub cytryną, a potem wrzucamy do miksera i robi pasztet.

Chili, Czosnek i Oliwa / blog kulinarny


W skład przystawek w Jordanii wchodzą także sałatki.


Lubja

Składa się z fasoli, pomidorów, cebuli oraz czosnku

Przepis nieco inny od oryginału: <klik>

Wikipedia


Szinklisz

Sałatka z pokruszonego, ostrego sera, cebuli i pomidorków


Faltus

Sałatka z grubo tartej pszenicy, pietruszki, pomidorów. dodatkowo można dodać sezam, cytrynę i czosnek.
Podaje się ją z chrupiącymi grzankami.


Wszystkie sałatki polegają na wymieszaniu podanych składników. Ilość składników według własnego uznania.


Na koniec ciekawostka. Wszystkie przystawki mogą też posłużyć jako dania główne. Dzieje się tak dlatego, że są one podawane w dużych ilościach. Warto zdecydować już wcześniej, czy podamy mniej przystawek, czy zrezygnujemy z dań głównych, o których już w następnym poście z serii "Jordańska kuchnia".



Źródło: Veturo, Wakacje.pl

4 komentarze:

  1. Świetny i bardzo pomysłowy post! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż zgłodniałam :D Wszystko wygląda apetycznie, a najchętniej spróbowałabym Baba ghanudż :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Widzę, że mój pomysł został zrealizowany! Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  4. Fatayer bym zjadła! Musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Królowa Rania , Blogger